Κείμενο + Φωτογραφίες από την πορεία στα Ιωάννινα ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων συμμετέχοντας στο κάλεσμα της πολιτικής συλλογικότητας Σεμπρεβίβα .

     

 

Κείμενο ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Πετρέλαια Ηπείρου Δυτική Ελλάδος και περιχώρων.

Κάθε συνθήκη εκμετάλλευσης από τους λίγους εις βάρος των πολλών χρειάζεται μία καλοφτιαγμένη παρουσίαση.Όπως κάθε προεργασία που απαιτείται για το ξεπούλημα, την υφαρπαγή, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της αξιοπρέπειας. Μία ομαλή μετάβαση σε μια καινούργια συνθήκη εκμετάλλευσης, ελέγχου και κοινωνικής αφαίμαξης.  Κράτος και κεφάλαιο δουλεύουν νυχθημερόν για να αποκομίσουν την απαιτούμενη συναίνεση με το μικρότερο κόστος και αντιδράσεις.

Το νέο προϊόν πλασάρεται στην αγορά και είναι πολλά υποσχόμενο.                    Οι κρατικές και επιχειρηματικές κλίκες, ενώ έχουν δρομολογήσει εδώ και καιρό τα σχέδια τους, ξεκινούν «στην ζούλα» τις έρευνες στην περιοχή των Ιωαννίνων.Χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς τίποτα.Μετά τις πρώτες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, αποσύρουν για λίγο τα μηχανήματα, επιστρατεύουν την προπαγάνδα μέσα από τα κεφαλαιοκρατικά ΜΜΕ και ξεδιπλώνονται ανακοινώνοντας τα ήδη αποφασισμένα και υπογεγραμμένα σχέδια για έρευνα και εξόρυξη σε όλο το «οικόπεδο» της Δ.Ελλάδας (λες και το είχαν αγορασμένο, κληρονομιά ή το πήραν προίκα).

Η κρατική προπαγάνδα σπεύδει να διαφημίσει τις διευκολύνσεις και παροχές που θα προσφέρει το καινούριο «εγχώριο προϊόν» στην κοινωνία. Τις ευκαιρίες, τις τρύπες που θα μπαλωθούν και τα οφέλη που θα διανεμηθούν στους πολίτες και τον τόπο. Τις εξελιγμένες τεχνολογίες με πρώτο και κύριο γνώμονα «τον σεβασμό στο περιβάλλον», τις θέσεις εργασίας, την δήθεν ενεργειακή αυτάρκεια και το κερδοφόρο και εξυγιαντικό πετρελαιοπαραγωγικό παράγοντα.

Ένα παραμύθι χιλιοπαιγμένο με διάφορες παραλλαγές. Συνήθως αφηγημένο  από ακροδεξιά τηλεοπτικά ανδρείκελα τύπου καρατζαφέρη, βελόπουλου, λιακόπουλου και διάφορους ψεκασμένους μιμητές και αφελείς οπαδούς τους, φασιστοειδή που φαντασιώνονται τον «υπόγειο πλούτο» της «προικισμένης ελλαδίτσας» να ξεπηδά από τα έγκατα της γης και να μετατρέπει τον κάθε πικραμένο, σε πάμπλουτο ιθαγενή που δεν θα χρειαστεί να δουλέψει ποτέ ξανά στην ζωή του. Όλους αυτούς που αγαπούν τον τόπο τους, τόσο, ώστε να μην έχουν πρόβλημα να μετατραπεί σε ένα απέραντο νταμάρι.

Πλέον έχουμε και την αριστερή εκδοχή ότι τα κέρδη θα πάνε για τα ασφαλιστικά ταμεία.Παραμύθια για μικρά παιδιά και ηλιθίους (με τους πρώτους ενδεχομένως να είναι περισσότερο επιφυλακτικοί, κριτικοί και ενημερωμένοι από τους δεύτερους).                  Στις υψηλής ευκρίνειας εκπομπές της κυβερνητικής τηλεόρασης, θα δούμε υπερσύγχρονα και συντηρημένα μηχανήματα, ικανοποιημένους δημάρχους, χαμογελαστούς εργάτες, πεντακάθαρα νερά, ευλογημένες πόλεις όπως η Καβάλα και ψαράδες που ελπίζουν τα καΐκια τους να καίνε φθηνότερο καύσιμο.

Κανένας δεν θα μας δείξει, ακτινογραφίες, αυξημένα ποσοστά καρκίνων, βρύσες μαζί με το νερό να βγάζουν υγραέριο,  εργατικά ατυχήματα, μαύρες κηλίδες στα νερά, ηχορύπανση, νεκρή χλωρίδα και πανίδα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ξενιτιά και πολέμους. Αυτά θα φτάσουν στα μάτια μας μόνο όταν δεν γίνεται πλέον να κρυφτούν… τότε όμως θα είναι αργά.

Τα πετρέλαια…όπως η ΚΑΘΑΡΣΗ του ΠΑΣΟΚ, όπως η ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΝΔ όπως και η ΕΛΠΙΔΑ τους ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο από την εξαπάτηση της κοινωνίας και η διατήρηση των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης. Άλλοθι και αντιπερισπασμός για την περαιτέρω κυριαρχία και κοινωνική λεηλασία από την πλευρά του κράτους, των ντόπιων και διεθνών αφεντικών εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν είναι τίποτα άλλο από την επικύρωση της υποτέλειας αριστερών και δεξιών εξουσιαστών, για την παραχώρηση των νερών, του αέρα, των εδαφών αλλά και όλο το πακέτο των κοινωνικών αγαθών και κεκτημένων, στις ορέξεις των καπιταλιστών.  Δεν είναι τίποτα άλλο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την κρατική επιβολή που δρομολογούν τον μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους σε αναπτυσσόμενη χώρα, με μία ξεχωριστή θέση στην σκακιέρα των ιμπεριαλισμών και τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή, σε ρόλο αναλώσιμου εξοπλισμού μίας χρεοκοπημένης επιχείρησης. Τίποτε άλλο από αυτό που ονομάζεται Νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση των κρατών. Το χρεοκοπημένο σύστημα με το οποίο πρέπει να τελειώνουμε, μία και καλή.Ενάντια στην λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος, την προσπάθεια εξαπάτησης και χειραγώγησης των τοπικών κοινωνιών, την εκμετάλλευση, την υποβάθμιση της ζωής, την μόλυνση, το ξεπούλημα και τη καταστροφή, τον κοινωνικό έλεγχο, τα επενδυτικά και γεωπολιτικά παιχνίδια κράτους και κεφαλαίου…

Οργάνωση και αγώνας για την αξιοπρέπεια, την προάσπιση του φυσικού κόσμου, την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση, την κοινωνική επανάσταση τον ελευθεριακό κομμουνισμό ..την αναρχία.

Αναρχική Συλλογικότητα Κιάτρα.

Tο κάλεσμα της πολιτικής συλλογικότητας Σεμπρεβίβα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *